Skip to content
  • Sote
09/08/2019

IoT mullistaa terveydenhuollon tulevaisuuden

Kuhina IoT:n ympärillä muuttuu vauhdilla sanoista teoiksi. Terveydenhuolto on toimiala, jossa edistystä tapahtuu nyt suurin harppauksin. Tietoturvan merkitys kasvaa entisestäänkin.

Tutkimusten mukaan jo peräti kuusi kymmenestä globaalista terveydenhuolto-organisaatiosta käyttää ja hyötyy IoT-ratkaisuista. Hoitohenkilökunta pystyy katsomaan röntgenkuvat mobiililaitteista ja odotushuoneessa hermostuneena odottavat läheiset saavat reaaliaikaisesti tiedon milloin leikkauspotilas on siirretty leikkaussalista heräämöön.

Terveydenhuollon ammattilaisten mielestä suurin ja kaunein IoT:n tuoma etu on se, että sensorit valvovat ja auttavat ylläpitämään lääkinnällisiä laitteita ja monitoreita. Lisäksi hoitohenkilökunta tietää laitteiden paikannuksen avulla missä arvokkaat laitteet ja apuvälineet sillä hetkellä ovat.

Mielenkiintoisia esimerkkejä löytyy ympäri maailmaa. Bostonin lastensairaala on oiva esimerkki IoT-ratkaisujen hyödyntämisestä. Siellä on esimerkiksi kehitetty IoT-sovellus, joka korvaa spirometrin hyödyntämällä älypuhelimen äänitystoimintoa ja algoritmejä. Näin lääkäriltä onnistuu keuhkojen tilavuuden mittaus ja tulosten analysointi myös etänä.

Terveydenhuollon johdossa on huomattu, että IoT-ratkaisut ja niihin liittyvät sovellukset voivat vähentää merkittävästi toiminnan kustannuksia ja samalla parantaa asiakaskokemusta sekä hoitotuloksia.

 

Rajattomat mahdollisuudet

IoT:n hyödyntäminen muuttaa pikkuhiljaa tapaa, jolla potilaiden terveydentilaa seurataan ja hoidetaan monitoreiden tuottaman tiedon perusteellaLaitteet, jotka eivät toimi kunnolla havaitaan nopeasti, ja ne voidaan korjata heti ilman että hoito vaarantuu.

Sisätilapaikannuksen avulla asiakkaiden on mahdollista löytää tiensä helposti ja ilman stressiä etuovelta tai parkkihallista suorinta reittiä esimerkiksi laboratorioon tai potilashuoneeseen.

Itse sairaalaympäristön lisäksi IoT-ratkaisuilla ja niiden tuottamalla datalla pystytään kehittämään merkittävästi potilaiden hoitoja. Hyvä esimerkki on diabeteksen hoidossa ihon alle sijoitettavat glukoosisensorit, jotka lähettävät tietoa potilaan tai hänen läheistensä älypuhelimeen. Näin hoitotasapainoa on entistä helpompi pitää yllä.

 

Yli IoT-uhkakuvien

Jo saavutettujen tulosten vuoksi ei ole yllätys, että IoT-ratkaisut terveydenhuoltoalalla lisääntyvät voimakkaasti. Vuoteen 2019 mennessä peräti 87 prosenttia organisaatioista on hyödyntänyt IoT-teknologiaa tavalla tai toisella. Organisaatioilla on kuitenkin yksi suuri este ylitettävänään. Miten varmistaa tietoturva?

Jotta tietoturvapelon synkkä pilvi saadaan karkotettua IoT-kasvun ja -innovaatioiden yltä, pitää haittaohjelmien ja inhimillisten erehdysten uhka saada neutralisoitua.

Uhkakuva on todellinen, mutta voitettavissa. Saatavilla on koneoppimiseen pohjautuvia ratkaisuja, jotka analysoivat käyttäjien ja laitteiden toimintaa (User and Entity Behaviour Analytics, UEBA). Tämä myös antaa terveydenhuollon tietoturvaorganisaatioille käsityksen siitä mitä milläkin laitteella tehdään ja missä riskit piilevät, reaaliajassa.

 

Vasta pintaraapaisu nähty

Ne yritykset, jotka ovat jo ottaneet käyttöön IoT-ratkaisuja raportoivat säännönmukaisesti hyödyt suuremmiksi kuin ne, jotka ovat vasta ryhtymässä toimeen. Käyttöönottajat kokivat sekä tehokkuuden että kannattavuuden nousseen. Laakereille ei kuitenkaan voi kukaan jäädä lepäämään, sillä uuden teknologian käyttöönottoprosessissa joka organisaatiolla on aina omat kipupisteensä.

IoT-ratkaisujen kasvu terveydenhuollossa on ollut vaikuttavaa, mutta nyt on nähty vain pintaraapaisu siitä mitä tämä teknologia mahdollistaa. Hyvien teknologiaratkaisujen yhdistelmä auttaa terveydenhuoltoalaa ylläpitämään vauhtia ja työntämään innovaatioiden raja-aitoja aina vain kauemmas. Hyödyt IoT:n käyttöönotosta tulevat olemaan mittaamattoman arvokkaita – niin organisaatioiden kuin potilaidenkin kannalta.

Lataa raportti ja lue lisää terveydenhuollon innovaatioista ja IoT:n tuomista kustannussäästöistä täältä.

 

Tervetuloa keskustelemaan IoT-ratkaisuista ja monesta muusta alan päättäjien kanssa DigiSote 2019 -tapahtumaan 19.-20. marraskuuta Finnkino Tennispalatsiin!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia